Gävle redo för landskamp

Premiär för landslagsgolvet

Futsal fortsätter att växa i Sverige. I samband med landskamperna mot Frankrike i Gävle lanseras ett helt nytt futsalgolv.

Svensk futsal tar nya steg för varje år. I våras startades ett damlandslag, som gjort succé under hösten. Sverige tog sig till Main Round i EM-kvalet och har visat att man kan mäta sig med Europas starkaste nationer. I september blev det även klart att ett P19-landslag startas under ledning av Lars Ekdahl som också ska sköta spelar- och tränarutbildningen på ungdomsnivå. Samtidigt förbereder sig herrlandslaget inför VM-kvalet som startar i januari.

Nu tas ännu ett kliv. I samband med herrarnas dubbellandskamp mot Frankrike i Gävle 25-26 september lanseras ett speciellt framtaget golv för de svenska futsallandslagen. Spelplanen kommer gå i blågula färger och ge sporten ett helt nytt utseende.

– Det här är fantastiskt och helt i linje med vår utveckling. Det ger futsalen ett helt eget utseende och förstärker profileringen som en egen inomhusidrott, säger Per Broberg, utvecklingsansvarig för futsal på SvFF.

Det nya golvet kommer från en italiensk leverantör som försett andra nationsförbund, stora turneringar och arenor med specialdesignade parkettgolv sedan 1982. Leverantören tog också fram spelplanen till FIFA Futsal World Cup 2016 i Colombia.

– Det finns ju även en sportslig del i detta. Internationell futsal spelas på parkett och då behöver vi träna och spela landskamper på underlaget som gäller när landslagen ska EM- och VM-kvala, säger Per Broberg.

Landslagets nya futsalgolv har installerats under helgen och används för första gången när Sverige tar emot Frankrike i Gavlehovshallen tisdag 25 september kl 19.00.

CMore sänder matcherna.